9 Şubat 2010 Salı

Amerika'yı yeniden keşfetmek


Gelişmiş ülkeler; bulundukları aşamaya gelene kadar nice aşamalardan geçmişler, nice badireler atlatmışlar, nice savaşlar vermişler.. Bugünkü durumlarını içlerine sindirerek, hak etmişler.. (Yanlış anlaşılmasın, onlar da, yapılmaması gereken rezilce şeyler de yapmışlar. Ama onları başka bir yazıda tartışalım, dilerseniz)


Biz ne yapmışız? Matbaayı bile 200 yıl sonra ancak getirmişiz ülkemize. Kolayımıza gittiği için copy/paste sistemini hemen kabul etmişiz. "Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok" sözüne kurtarıcı gibi -onu da tamamen yanlış anlayarak- sarılmışız. "Nasıl olsa başkaları keşfetmişler, biz de alır kullanırız" kolaycılığına kaçmışız.


Bir aleti, kullanmak için gerekli ve yeterli eğitimi almamış, ehliyeti olmayan kişilerin eline verirsel, ondan almak istediğimiz verimi aslâ ve aslâ alamayız.. Türkiye'de yapılanlar bu aşamada.. "İşler kaplumbağa hızıyla yürüyor" denir.. En üst kademeden, en altına kadar görevli kişiler, ellerindeki son teknolojiyi "iş üretmek" yerine "fal bakmak" için kullanırlarsa kaplumbağanın hiç suçu yoktur! Çünkü o bile -kendine göre- hep ileri gitmektedir.


***


Ekşi Sözlükteki bir yorumu çok sevdim: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=7383804 Amerika'yı yeniden keşfetmek: Yeniden keşfedilmesine gerek olmayan kıta Asya, Avrupa hatta Antarktika olsa bir yere kadar mantıklı olacak, ama sözü edilen kıta önce Kolomb sonra da Americos Vespuci denen amca tarafından keşfedildiği için ironik bir deyim. Demek ki neymiş Amerika'yı yeniden keşfetmek elzemmiş. "ilk keşfettiğin haliyle bırakırsan iki tane Hindistan'ın olur. Bir tane bile Amerika'n olmaz."


Genelde anlaşılandan çok farklı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder