10 Nisan 2012 Salı

İkinci Şans

(İlk yayınlanışı: 22 Mayıs 2011)

Çok severim bu sözü:
"İyi bir ilk izlenim bırakmak için, kimsenin ikinci bir şansı yoktur."
Söyleyeni belli değil.. Anonim.. Sürekliliği olan her şey için geçerli bu!
Bloglar için de..


Bana "iyi bir ilk izlenim" bırakmayan blog yazarı sansını kaybetmiş demektir. Genellikle başka yazılarını okumam! Niye okuyayım? Zamanım o kadar bol değil ki..


Hadi blogun başlığını, kategorisini, resmini falan bir kenara bıraktım (bunlar da önemli aslında) yazıyı okumak için tıkladım. Yazı hayli uzunsa, paragraflar bir birine geçmiş ve uzun uzun cümlelerle anlaşılması zor hale getirilmişse, dil kurallarına uyulmaya gerekli özen gösterilmemişse o blogun tamamını okumaya asla gayret göstermem.. Hemen oradan çıkar, bir daha da o arkadaşın yazılarına dönüp bakmam..


***


"Blog" kavramı henüz yeni sayılır, kuralları oturmuş değil!


Ancak, yazı dünyasında genel kurallar var. Bir de PC ve internetin kendisine özel kurallarını da bir araya getirirsek ve çağdaş dünyanın "fast-food" yapısını da bunlara katarsak yapmamız gerekenlerin az da olsa şekillendiğini görürüz.


Açıkçası PC karşısında oturan günümüz insanının aynı anda yapabileceği çok şey var! Müzik dinlemek, film/resim izlemek, chat yapmak ya da e-kitap okumak, oyun oynamak bunların bir kaçı. Hiç ama hiç kimsenin uzuuuuun uzun, jan janlı sözcüklerle, anlaşılmaz cümlelerle bu "günümüz insanı" arkadaşın zaten kıt olan zamanından çalmaya hakkı yoktur, diye düşünüyorum!



***


Kendi bloglarımın biçemini nasıl ayarladığımı anlatamaya çalışayım. Ancak yazacaklarım, -benim için bile- kesinleşmiş bir kural ya da dayatma değildir.. O an gözüme nasıl güzel göründüyse o! Yani.. 'Ânı yaşa'maya gayret ederim hep.
  • WinWord programında yazarım.
  • Sayfanın sol altında sayfa numarası ve sözcük sayısını veriyor. (İtiraf edeyim: 'Sözcük sayısı' yeni dikkatimi çekti. Önceden hep a4 büyüklüğündeki sayfa üzerine yoğunlaşmıştım.)
  • "Normal" stilim şöyledir: Yazı tipi: (Varsayılan) Verdana, Sola, Satır aralığı: tek, Aralık Sonra: 12 nk, Tek kalan satırları önle, Stil: Hızlı Stil
  • Bu stil ile bir a4 sayfasına aşağı-yukarı 300 sözcük sığmaktadır. O da yeter bana.
  • Çok kişinin bildiği gibi, Word programının bir artısı da -eğer ayarlarında bir oynama yapılmadıysa- yazım yanlışlarını büyük ölçüde buluyor ve haber veriyor. Düzeltmek size kalmış artık..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder